Szeretettel köszöntelek a Magyar Összefogás Program Baranya közösségi oldalán!
http://magyarosszefogas.hu/H000043 és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Magyar Összefogás Program Baranya vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Magyar Összefogás Program Baranya közösségi oldalán!
http://magyarosszefogas.hu/H000043 és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Magyar Összefogás Program Baranya vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Magyar Összefogás Program Baranya közösségi oldalán!
http://magyarosszefogas.hu/H000043 és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Magyar Összefogás Program Baranya vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Magyar Összefogás Program Baranya közösségi oldalán!
http://magyarosszefogas.hu/H000043 és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Magyar Összefogás Program Baranya vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
2011. július 24. 06:00
Lippai Roland
A szegénység és nem az élelmiszer hiánya felel
egymilliárd ember nyomorúságos sorsáért. Nagyon úgy tűnik, hogy a génkezeléssel
hozamnövelésre ösztönzött mezőgazdaság nem oldja meg a bajokat, emellett az
egészségügyi hatások sem ismertek eléggé. Takács-Sánta András szerint alaposan
ki kell vizsgálni a magyar GM-botrányt. Az ökológust a nyugati ember pazarló
mentalitásáról is kérdeztük.
Egymilliárd ember éhezik, miközben a világ szerencsésebb
részein hatalmas mértékű a pazarlás. Hogyan alakulhatott ki ez a helyzet, és
hogyan lehetséges, hogy amíg háborúkra hihetetlen mennyiség pénz folyik el,
ilyen egyszerűnek tűnő dolgokra, mint az élelmezés, nem jut elegendő forrás?
– Főként az igazságtalanul hatalmasra nőtt
globális jövedelmi egyenlőtlenségek húzódnak mindezek mögött. Két fő oka van az
éhezésnek. Az egyik, hogy akik éheznek, nem rendelkeznek kellő vásároló erővel
ahhoz, hogy megvegyék maguknak az élelmiszert. A másik, hogy nincs földjük,
vagy ami van, az nem elég nagy ahhoz, hogy megtermeljék a betevőt. Sokak
tévhitével ellentétben tehát nem arról van szó, hogy kevés lenne az élelmiszer
a világban. Így az éhezést a mezőgazdasági hozamnöveléssel nem lehet
fölszámolni. Hiába hisznek ebben például azok is, akik a géntechnológiai úton
módosított (GM) növények termesztését támogatják. A jelenleg köztermesztésben
lévő GM-növények a nagyobb hozamok elérését szolgálják, de ez az éhezők
problémáját nem fogja megoldani. Ahhoz a szegénység felszámolásra lenne
szükség, amire viszont csak a mi pazarlásunk és luxusfogyasztásunk
visszafogásával nyílna lehetőség. A harmadik világ legjobb földjeinek jelentős
részén ugyanis a mi kávénkat, kakaónkat stb. termesztik.
– Hatalmas területeken történik
GM-termesztés és hatalmas cégek szervezik ezeket a folyamatokat. Ezeknek a nagy
cégeknek milyen hatása lehet mondjuk az uniós, GM-technológiás döntéshozatalra?
- E multiknak óriási a lobbierejük, s nyílt titok,
hogy Brüsszelben is erőteljesen lobbiznak annak érdekében, hogy felpuhítsák az
Európai Unió még mindig szigorú szabályozását a GM-növényekkel kapcsolatban.
Jelen pillanatban e növények elsősorban az amerikai kontinens kísérleteként
vannak jelen a világban, illetve néhány ázsiai és afrikai országban is termesztenek
nagyobb területen GM-növényeket. Az Egyesült Államok, Brazília, Argentína,
Kanada, India és Kína viszi a prímet. Európában ellenben csupán nyolc országban
került köztermesztésbe GM-növény, és ezekben is csak elenyésző mennyiségű.
Európa mindeddig ellenállt, de a háttérben nagy lobbierők mozdultak meg, hogy
felpuhítsák a közvéleményt.
– Az mind semmi, hogy esetleg
puhítják a közvéleményt. A magyar sajtó is attól hangos, hogy sorra kell
beszántani a szennyezett kukoricát. Vége a mentességnek?
– Aki megnézi a híreket, azt látja: nagy a
bizonytalanság ez ügyben. Még kormányoldalról is elhangzott többször az a
gyanú, hogy itt szándékos szennyezésről van szó, amit a cégek visszautasítanak.
Ők ezt kizárt dolognak tartják, szerintük a labor mért hibásan. Nehéz igazságot
tenni, de nagyon fontos, hogy ezt az ügyet alaposan kivizsgálják. Ugyanakkor
valóban lehet szó akár taktikázásról is: erre hivatkozva az ügyet
meglovagolhatják a cégek és a hozzájuk közel álló kutatók azt mondva, már
„elveszítettük a szüzességünket”, nincs értelme tovább tiltani a
GM-növényeket.
– Mert hogy szerintük most már úgyis
mindegy…
– Lehet egy ilyen taktika is, de más is állhat az
ügy hátterében, ezt egyelőre nem lehet tudni. Ám ha tényleg arról van szó, hogy
GM-vetőmag került a földekbe, ez az egy eset még nem jelenti azt, hogy
kiterjedt és visszafordíthatatlan károkozás történt volna. Ráadásul két
szomszédos államban – Szlovákiában és Romániában – legálisan termesztenek
GM-növényeket. A pollen nem áll meg a határoknál, más esetekben így is
bekövetkezhetett szennyezés. Tehát a teljesen tökéletes GMO-mentesség megőrzése
eddig is illúzió volt, ám ettől még kulcsfontosságú, hogy a
GMO-szennyezettséget elhanyagolható szinten tartsuk. Ehhez viszont arra van
szükség, hogy tudatosan ne engedjük be ezeket a növényeket. Bizonyított
előnyöket – legalábbis a kockázatokhoz mérten – ugyanis nem hoznak,
Magyarországon pláne nem.
– Ha már – ahogy elmondta – a
GM-növények nem hoznak pozitív változást az élelmezésben, melyek még azok az
ellenérvek, amelyek e technológia ellen szólnak? És hát vannak „megpiszkált”
állatok is…
– Igen, állatokkal is kísérletezgetnek, de
jelenleg köztenyésztésben nincsen GM-állat, bár GM-lazaccal próbálkoznak, és
várható, hogy ez pár éven belül engedélyezetté válik. Köztermesztésben
úgynevezett elsőgenerációs GM-növényeket találunk, amelyek a nagyobb hozamot
célozzák. Két GM-növénytípus termesztése számottevő: az egyik egy bizonyos
gyomirtó szerrel szemben válik ellenállóvá, a másik pedig egy rovarirtó mérgező
fehérjét termel. Magyarországon olyan rovarok kártétele nem jelentős, amelyek
ellen ez a második típus szükséges lenne. Az első pedig csak arról szól, hogy
kényelmesebb legyen a mezőgazdálkodás: egyetlen totális gyomirtó gyakorlatilag
minden növényt elpusztít – a haszonnövényünket kivéve. Ám ez az erős gyomirtó
bekerülve a vizekbe különböző egészségügyi problémákat okozhat, és csökkenti a
biológiai sokféleséget is.
– A GM-növények fogyasztása az
egészségünkre milyen hatással lehet? Ez is vitapont, hogy vajon mi lesz
évtizedek múlva, ha most „beavatkozunk” a természetes struktúrákba.
– Itt is nagy a bizonytalanság. A probléma
az, hogy az egészségügyi hatásvizsgálatokat általában a gyártó cég készíti, és
valahogy mindig az az eredmény születik, hogy nincs veszély. Sajnos nagyon
kevés a független hatásvizsgálat. De ez a kevés is hozott már olyan
eredményeket, amelyek ugyan nem perdöntőek, de figyelmeztetőek: nem lehet
nyugodt az, aki GM-élelmiszereket fogyaszt.
– Említette, hogy vannak
figyelmeztető jelek. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy az ember nem veszi figyelembe
ezeket a jeleket: tönkremegy a természeti környezet, hatalmas megapoliszok
épülnek, akár 15-20 milliós városok. A jelek szerint a légkör melegszik. Hogyan
alakítja mindez a jövőnket?
– Az erózió, a szikesedés is csökkenti a
termőföldek nagyságát. Ám a fő ok a települések terjeszkedése, ez „falja föl”
leginkább a mezőgazdasági területeket. Főleg a harmadik világban tapasztalható
e folyamat, de a zöldmezős beruházások során Magyarországon is nem egyszer
értékes termőföldeket teszünk tönkre. Egy másik veszély a mezőgazdaságra az
éghajlatváltozás, noha összetettek a hatásai. Hiszen magasabb szélességi
körökön, például Szibériában a korábban fagyott talaj felenged, és alkalmassá
válik a művelésre. Ám az a probléma, hogy pont ott, ahol a legtöbb éhező ember
él – a trópusokon –, igen egyértelmű a negatív hatás a hozamokra, már az eddigi
kis mértékű felmelegedés nyomán is.
– Még egy kicsit térjünk vissza a
„nyugati” emberhez és a pazarláshoz. Miképpen alakulhatott ki ez a mentalitás,
s milyen módon lehetne egy fenntarthatóbb rendszerre átállni? Mekkora a
felelőssége az egyes embereknek?
– A kőolaj, a földgáz és a kőszén hatalmas
mennyiségű energiát tett elérhetővé az elmúlt két évszázadban. E sok energia –
és persze a modern technológiák – segítségével nemcsak a mezőgazdasági
hozamokat növelhettük, de gyakorlatilag a világ minden tájáról ideszállíthatunk
élelmiszert. Emiatt itt, a gazdag országokban hozzászoktunk az élelem
bőségéhez. Ám meg kell értenünk, hogy mindennek hatalmas ára van a harmadik
világbeli éhínség, az éghajlatváltozás, a kemikáliák okozta egészségügyi gondok
stb. formájában. Olyan helyi, ökológiailag fenntartható mezőgazdasági
rendszereket kellene létrehoznunk, amelyek egyúttal a globális
igazságtalanságok mérsékléséhez is hozzájárulnak. Mindnyájunknak van
felelőssége ebben. Például azzal, hogy helyi élelmiszereket vásárolunk. Vagy
azzal, hogy nem dobunk a kukába ételt, csak annyit veszünk meg, amennyit meg is
eszünk. És azzal is, hogy növeljük a növényi eredetű élelem részarányát a
táplálkozásunkban, mivel ennek előállítása általában lényegesen kisebb környezetterheléssel
jár, mint az állati eredetűé.
– Magyarországnak milyen lehetőségei
vannak arra nézve, hogy a rossz folyamatok ellenére is „jól jöjjön ki” a
jelenlegi helyzetből?
- Magyarországnak gyakorlatilag önellátóvá kellene
válnia az élelmiszer tekintetében. Ez mind az export, mind pedig az import
mérséklését jelenti. Az ország földjein döntően hazai fogyasztásra kellene
termelnünk, illetve a hazai fogyasztásnak döntően az itthon megtermelt
élelmiszeren kellene alapulnia. Igen, ez például kevesebb banánt és csokoládét
jelentene, ám cserébe jó pár más finomságot kaphatnánk. Például szélesebb körű
termesztésbe kerülhetne rengeteg különlegesen finom gyümölcs-tájfajtánk,
amelyeket mára szinte elfeledtünk. Mindez persze csak akkor valósulhat meg, ha a
föld újra azé lesz, aki megműveli. Nem pedig például olyan spekulánsoké, akiket
csak az uniós támogatások felvétele miatt érdekel a földtulajdon. Feltétlenül
mérséklendő az erős birtokkoncentráció is: a kis- és közepes méretű
gazdaságokat kellene helyzetbe hozni, mivel kisebb méretben nagyobb eséllyel
valósul meg ökologikus gazdálkodás, illetve a kisbirtokosok nagyobb eséllyel
viselnek felelősséget a környezetükben élőkért. Mostanában bíztató folyamatok
indultak meg a fenti irányokban az állam részéről. A legnehezebb feladat azonban alighanem a paraszti
munka becsületének helyreállítása. Árulkodó, hogy a „paraszt” szót rendszerint
szitkozódásra használjuk. Holott a paraszt az, aki megtermeli mindnyájunk
számára a létfontosságú táplálékot. Nagyobb társadalmi megbecsülést érdemelne.
http://www.mno.hu/portal/799125
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Hárommillió ember szegényedhet tovább
Mivel jár a munkahely elvesztése Magyarországon?
Dinamikusan növelhető a szegénység
Több mint egymillió közműhátralékos