Szeretettel köszöntelek a Magyar Összefogás Program Baranya közösségi oldalán!
http://magyarosszefogas.hu/H000043 és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Magyar Összefogás Program Baranya vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Magyar Összefogás Program Baranya közösségi oldalán!
http://magyarosszefogas.hu/H000043 és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Magyar Összefogás Program Baranya vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Magyar Összefogás Program Baranya közösségi oldalán!
http://magyarosszefogas.hu/H000043 és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Magyar Összefogás Program Baranya vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Magyar Összefogás Program Baranya közösségi oldalán!
http://magyarosszefogas.hu/H000043 és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Magyar Összefogás Program Baranya vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A kapor (Anethum graveolns L.) közismert gyógy- és fűszernövény.
Eredetileg a Földközi-tenger vidékén termett, ahol még a mai napig
is előfordul vadon. Európába és az akkori Pannóniába a
római legionáriusok hozták be.
Mi található a kaporban?
A nyersen fogyasztott kapor értékes antioxidáns, kiváló C-vitamin-forrás. A növény tartalmaz még: A-vitamint, riboflavint, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, valamint folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és igen nagy mennyiségű rostot.
Jelentős antimikrobás hatása van, amellyel hozzájárul az
immunrendszer fejlődéséhez. Fogyasztása képes csökkenteni a
megnövekedett koleszterinszintet, miközben kiváló rostforrás. Magas
káliumtartalma segít rendben tartani a vérnyomást, így rendszeres
fogyasztása nagy segítség a szívinfarktus és az agyvérzés megelőzésénél.
A növény illóolajának jellegzetes, semmivel össze nem téveszthető illata
van. Összetevői: d-karvon, d-limonen, alfa-fellandrén, fenilpropán
anyagok. A flavonoidok közül a kvercetin több glikozidját, apigenint,
vicenint tartalmaz. A karvon a tumorellenes és antioxidáns hatásáról
híresült el. A növényben körülbelül 0,5 százalék az illóolaj-tartalom,
míg a termésben 2,5-4. (A termésben zsírolaj és fehérje is
található.) Többszörösen telítetlen zsírsavakat – omega 3 és 6 – és
egyszeresen telített zsírsavat is tartalmaz (olajsav). Hogy mennyi a
növény illóolaj-tartalma, az a termőhelyétől és az időjárási tényezőktől
is függ. A legtöbb aromaanyagot a virágzás után tartalmazza. A
termésből nyert illóolaj kis adagban izgató, nagy adagban
nyugtató hatású. A gyökérzeten kívül a növény minden része fogyasztható.
A kapor szervezetre gyakorolt hatásai
Gyomorerősítő hatása közismert, de vizelethajtóként is számon
tartjuk, valamint nyugtató és antibakteriális hatása is van. Magjának
illóolaja az emésztőrendszert támadó baktériumok szaporodását gátolja,
így segít a hasmenést okozó mikroorganizmusok elleni
küzdelemben. Baktériumellenes hatása igen erős, képes meggátolni a káros
kórokozók
elszaporodását a belekben és szervezetünk más tájékain is. Ebben
a tekintetben a kapor vetekedik a ranglétrán a fokhagyma
erős baktériumölő tulajdonságaival. A növény apiol tartalma izgatóan hat
a paraszimpatikus idegrendszerre, jelentős értágulatot okoz.
Férfiaknál a merevedési reflexet erősíti. Ilyen hatás érhető el például
néhány növényi szár rágógumiszerű rágcsálása révén. A kapor
szívkoszorúér-tágító, ajánlható angina pectoris esetén,
csökkenti a magas vérnyomást, és jótékony hatású a szívizom vérellátása
szempontjából. Elsőrendű étvágyfokozó, egyben szélhajtó is. Használata
bélféregűző teák összetevőjeként is ismeretes. A szájban megtelepedő
baktériumok ellen is hatásos, friss leheletet biztosít. A húgyúti
betegségeket leggyakrabban az E. coli baktérium okozza, amelynek
megtelepedését a kapor meggátolja, így jelentősen hozzájárul a húgyutak
egészségének a helyreállításához.
Fitoösztrogén hatása miatt a népgyógyászatban a renyhe
menstruáció megerősítésére alkalmazzák. Várandósság alatt azonban éppen
emiatt a hatása miatt nem ajánlott a szedése!
Vércukorszint-csökkentő hatás
A kapor e hatását a vanádiumnak köszönheti, mert szabályozza
az inzulin termelődését és megakadályozza a zsír elraktározódását. Így
az elfogyasztott szénhidrát nem raktározódik el, mint zsír,
hanem egyenesen az izomsejtekbe jut és energiává alakul át. A
vanádiumnak koleszterinszint-csökkentő hatása is van, de előszeretettel
alkalmazzák erős fogak, csontok, izmok növelésére. Fogyasztásakor
szálkásabb izomzathoz jutunk, de előírás szerint kell
alkalmazni, mert a vanádium túladagolása nem szerencsés. A gyakorlat azt
mutatja, hogy a kapor néhány hónap alatt jelentősen részt vesz a vér
cukorszintjének a csökkentésében.
A kapor fogyasztása egész évben szükséges
A kapor Európában május végétől október közepéig szedhető, ez idő alatt rendszeresen fogyasztjuk mindenféle ételekhez, salátákhoz és öntetként. A friss kapor javasolt napi adagja körülbelül 8-10 dkg.
A téli időszakban nem jutunk friss kaporhoz, éppen ezért kézenfekvő
a szárított kaporkészítmény. A kapor szárazanyagtartalma 7-8
százalék, tehát 10 dkg kapornak 7-8 g szárítmány felel meg. Ez a
mennyiség 10-12
db tabletta vagy kapszula.
A kapor a szárításra nagyon kényes dolog, mert az illóanyagok, amelyek nagyon fontos összetevői a növénynek, már 50-60 fok körül elpárolognak. A szárított zöldségként kapható nem javasolható, mert azt 75-90 fokon szárítják. Európában már több országban készítenek 100 százalékos kaportablettát, amiben csak a tiszta kapor van, kötőanyagmentesen. Ez azért fontos, mert a kötőanyagok sokszor több kárt okoznak, mint hasznot.
Az egészségtudatos vásárlók ma már szinte minden táplálék kiegészítőből a kötőanyagmenteset keresik. Ma már Magyarországon is érdemes körülnézni és keresni a 100%-os kaportablettát a gyógynövény- és bioboltokban. Aki a tablettát nem tudja lenyelni, az szétrághatja vagy poríthatja, hiszen nincs benne más, csak a tiszta kapor.
Forrás: tgy-magazin.hu
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Gyógyító méz: melyik fajta mire jó?
A mennyei és egészséges sütőtök
Életbiztosítással ér fel ha sok céklát fogyasztunk...
A kakaóbab igazi D-vitamin és antioxidánsbomba a bőrnek: